Rum

Wat is rum?

Rum wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse) of soms uit vers suikerriet sap of suikerrietsiroop. Door fermentatie ontstaat alcohol en door destillatie wordt, afhankelijk van de toegepaste methode, een drank met een hoger alcoholgehalte van tussen de 65 en de 95 volumeprocent verkregen. Meestal wordt de rum rond de 40% Vol. alcohol gebotteld.

The making of rum...

De suikerrietmelasse wordt eerst verdund met schoon water, zodat volledige vergisting een alcoholfractie van 7% tot 8% op zou leveren. Vervolgens wordt deze oplossing vergist. Afhankelijk van de methode neemt dit 2 tot zelfs 12 dagen in beslag. Langzame fermentatie levert een product met meer hogere alcoholen en esters dan snelle fermentatie. De rum wordt dan gedistilleerd in een zogenaamde pot still (batchproces) of een column still (continu proces). In de pot stills, die alcoholpercentages van rond de 80-88% leveren, worden over het algemeen de meer aromatische rums gedistilleerd. In de column stills (die typisch tot zo'n 93-95,8% volumeprocent alcohol opleveren), de zogenaamde light rums.  Hierna kan de rum nog rijpen in houten vaten, waarbij de rum extra kleur krijgt, afhankelijk van de rijpingsduur en de mate van verkoling van het hout. In veel gevallen worden voor rijping van de rum voormalige bourbonbarrels van ongeveer 200 liter gebruikt, gemaakt van blak Amerikaans eiken.  Rum, gerijpt in roestvrij stalen vaten blijft kleurloos. Hieraan worden vaak kleurmiddelen, zoals Karamel, toegevoegd.

Herkomst van rum

De meeste lichte rum komt uit Puerto Rico. De meeste donkere rum komt uit Jamaica, Haïti, en Martinique.

Over het algemeen zijn de rums die in flessen verkocht worden blends. Dit houdt in dat er diverse typen rum worden gemengd om zodoende een constante kwaliteit van het desbetreffende type/merk te krijgen, maar nog meer om tot een voor de verkoper uniek product te komen.

Rum kan puur worden gedronken of als mix met bijvoorbeeld cola (de zogenaamde Cuba Libre of BaCo, van Bacardi-Cola). Ook kan rum gebruikt worden om mee te koken en wordt het gebruikt als grondstof in de aroma-industrie en in de zoetwaren- en voedingsmiddelenindustrie. Ook wordt rum gebruikt als smaakstof waarin andere aroma's goed oplossen, zoals in de tabaksindustrie.

Bekijk hier ons online assortiment aan fantastische rum. Veel plezier en smakelijk.

Sorteer op
 • aanbieding

  Coloma Eduardo vintage 2007
  Coloma Eduardo vintage 2007

  Nieuw in ons rum assortiment is een van mijn favoriete rum hacienda's. Hacienda Coloma uit Colombia. Dit keer een Single cask vintage 2007 barrica Eduardo. Er zijn er maar 350 van gemaakt en wij hebben nummer 222 kunnen…

  € 85,00 € 76,50
 • aanbieding

  Trois Rivieres rhum Single Cask - 2006
  Trois Rivieres rhum Single Cask - 2006

  Trois Rivières Single Cask cask 23-202 komt uit het oogstjaar van 2006. Na distillatie werd de rum gedurende meer dan 8 jaar in een enkel Frans ex-cognac vat geplaatst, alvorens op 26 mei 2015 te worden gebotteld.

  € 59,95 € 53,95
 • aanbieding

  Trois Rivières Millésime 2000 Rhum
  Trois Rivières Millésime 2000 Rhum

  Trois Rivières Millésime 2000 Rhum

  € 45,95 € 40,00
 • aanbieding

  Trois Rivieres rhum Martinique - 12 year Aged
  Trois Rivieres rhum Martinique - 12 year Aged

  Een 12 jaar oude Rhum Agricole van het eiland Martinique, uitsluitend gedistilleerd uit geperst suikerriet (geen melasse) en heeft typisch lichte, grasachtige kenmerken.

  € 79,95 € 70,00
 • aanbieding

  Trois Rivieres rhum Martinique triple vintage
  Trois Rivieres rhum Martinique triple vintage

  Trois Rivieres rhum Martinique triple vintage - jaartal 1998-2000- 2007

  € 44,95 € 40,00
 • aanbieding

  Six Saints Grenada Caribbean Rum
  Six Saints Grenada Caribbean Rum

  Deze amberkleurige rum met diep gouden tinten van Six Saints is gedistilleerd op een traditionele authentieke wijze in een 'column still' met pure ingrediënten en gelagerd in Amerikaans eiken bourbonvaten.

  De rum kenmerkt zich…

  € 35,95 € 30,00
 • aanbieding

  Ron Zacapa Centenario 23 jaar
  Ron Zacapa Centenario 23 jaar

  Zacapa Centenario 23 jaar is een blend van rums, welke minimaal tussen de 6 en 23 jaar hebben gerijpt in Sistema Solera (rums van verschillende vaten en gehaltes van rijpheid). Zacapa Centenario 23 jaar heeft zoete…

  € 53,25 € 50,00
 • aanbieding

  Coloma Colombia 15 jaar
  Coloma Colombia 15 jaar

  Deze amberkleurige rum kent de aroma’s van vanille, koffie, bittere chocolade en fijn eikenhout. De smaak is zijdezacht en de tonen van koffie krijgen het karakter van mokka. De afdronk is lang en fluweelzacht met een heerlijk…

  € 55,95 € 50,00
Sorteer op
© 2021 - 2023 Wijnhoeve Heeze | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.