Cognac

Wat is Cognac?
Cognac is een sterke drank, gemaakt door het distilleren van witte wijn met een alcoholpercentage van 40% of hoger.

Cognac moet aan een aantal voorwaarden voldoen: 
- De drank moet geproduceerd zijn in de streek Cognac, de drank moet 2 maal zijn gedistilleerd, de drank moet minimaal 2,5 jaar in houten vaten zijn gerijpt, het alcoholpercentage moet minimaal 40% zijn. slechts 9 druivenrassen mogen gebruikt worden voor de productie van cognac: Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche, Jurançon Blanc, Meslier Saint-François, Montils, Select, Follignan, Sémillon. 

Cognacstreek
Cognac is een Franse gemeente in het département Charente.  De drank Cognac is naar deze stad genoemd en mag enkel in de streek rond de stad gedestilleerd worden.

De cognacstreek is onderverdeeld in 6 districten met elk hun eigen kenmerken:

1. Grande Champagne
Hoe kalkrijker de bodem, des te verfijnder de cognac. Grande Champagne heeft de meest kalkrijke bodem. De Grande Champagne is het beste van kwaliteit en ligt in het hart van de cognacstreek.

2. Petite Champagne
Alleen cognac van Grande en Petite Champagne waarbij Grande Champagne het grootste aandeel (50%) moet leveren, mag ‘Fine Champagne Cognac’ genoemd worden. Het huis Rémy Martin is het enige grote cognachuis dat uitsluitend druiven selecteert uit de twee beste cru’s: Grande Champagne en de Petite Champagne.

4-6. Borderies, Fins Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires
Meestal worden de cognacsoorten uit verschillende districten gemengd, zodat ze de beste eigenschappen van elk in zich hebben. De meest verfijnde cognacs worden vervaardigd door kleinere, gespecialiseerde producenten. Een cognac mag alleen 'Fine Champagne' heten als het aandeel van cognac uit Grande Champagne minstens 50% is. Veruit de meeste cognacs worden samengesteld uit meer dan 2 districten; op het etiket mag dan alleen ‘Cognac’ staan.

Kwaliteitsbenamingen van Cognac

V.S. of *** 
Minimale rijptijd tweeënhalf jaar. V.S staat voor Very Special of Very Superior.

V.S.O.P, VO of Reserve
Minimale rijptijd van vierenhalf jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale, V.O. voor Very Old.

Extra, X.O, Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale
Minimale rijptijd zesenhalf jaar. X.O. staat voor Exceptionally Old. De aanduiding ‘Napoléon’ heeft niets met de beroemde keizer. Een X.O. label kan dus worden gebruikt voor zowel een fles waarvan de blend gemiddeld 6 jaar oud is als voor een fles van gemiddeld 50 jaar. 

 

Sorteer op
 • Rooster & Wolf fine brandy
  Rooster & Wolf fine brandy

  Rooster & Wolf Brandy is een uit Nederland afkomstige Brandy, deze mooie donkere brandy is gestookt in Schiedam en heeft een heerlijk fruitig aroma en smaak met een subtiele notitie van vanille. De mooie bruine kleur heeft de…

  € 29,95
 • Philbert rare cask finish sauternes
  Philbert rare cask finish sauternes

  Deze batch van Pierre-Olivier Philbert; De Rare Cask Finish is elegant rijk en complex van smaak. De finish op Sauternes-vaten geeft aroma’s van honing en sinaasappel. De distillatie met gebruik van ongeklaarde wijn (met…

  € 41,95
 • Philbert rare cask finish oloroso
  Philbert rare cask finish oloroso

  Philbert Rare Cask Finish Sherry Oloroso is een bijzondere cognac. Het is de eerste waarbij een finish op Oloroso-vaten is gebruikt, wat aroma’s van geroosterde walnoten, amandel en rode bessen geeft.

  € 41,95
 • Camus Il de ré
  Camus Il de ré

  Onder de naam Ile de Ré ‘fine island Cognac’ brengt Camus unieke Cognacs, afkomstig uit het meest westelijke Cognac gebied van de ‘Bois a Terroir’ op het eiland Ile de Re, voor de kust van La Rochelle, Frankrijk. Als…

  € 32,95
 • Camus VSOP Borderies
  Camus VSOP Borderies

  Camus Borderies VSOP is een exclusieve en gelimiteerde uitgave van Camus. Deze levendige cognac zit vol minerale en heeft een bloemig karakter met een harmonieus, glad en samenhangende reeks van aroma's. De Borderies heeft een…

  € 42,00
 • Camus caribbean expedition
  Camus caribbean expedition

  CAMUS Caribbean Expedition is een unieke kleine batch Cognac (4500 flessen) met een dubbele rijping in oceanische en tropische klimaten. Om te experimenteren met innovatieve manieren om cognac te rijpen onder ongebruikelijke…

  € 119,95
 • Camus XO elegance
  Camus XO elegance

  Door een diepe verbondenheid met hun cognac en het land zijn de vijf generaties van de CAMUS-familie erin geslaagd om de originele waarden van het merk te behouden.

  Het feit dat de familiewoning van CAMUS, Le Plessis, in het hart…

  € 105,00
 • VandenBeld VSOP
  VandenBeld VSOP
  € 42,95
 • Martell Gordon blue extra
  Martell Gordon blue extra

  Martell Cordon Blue Extra is de verbeterde variant van de reguliere Martell cordon blue.

  Zachter afgerond en weelderig waar de attributen van de gewone cordon blue verder op uitgebreid zijn! Dit resulteerde in een zacht,…

  € 189,00
Sorteer op
© 2021 Wijnhoeve Heeze | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.