Port

Een van onze favoriete producten is Portwijn. Er valt zo veel te vertellen over Port. Laten we beginnen...
 

Wat is port?

Port is een versterkte wijn uit de Doura Vallei, nabij de stad Porto in Portugal. Wijn wordt versterkt door toevoeging van brandy. Door deze toevoeging stopt het gistingsproces en wordt veel van de natuurlijke zoetheid van de druiven in de drank behouden.
 

Het verschil tussen Ruby, Tawny en Vintage Port

 • Ruby Port
  Een relatief jonge portsoort, die een rijpingstijd kent van slechts 2 tot 3 jaar op – meestal – grote eikenhouten vaten. Net zoals veel andere portsoorten wordt een Ruby port samengesteld door verschillende druivensoorten uit verschillende jaargangen met elkaar te combineren. Een Ruby is fruitig en roder van kleur, en is meteen klaar om te drinken nadat deze is gebotteld. Een prima port, die verder niet heel spannend of complex is.
   
 • Tawny Port
  Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen. Ook bij deze port worden druiven van verschillende oogsten of oogstjaren met elkaar gecombineerd. 
   
 • Vintage Port: de superieur onder de portwijnen
  Eens in de zoveel tijd zit er een uitzonderlijk goed wijnjaar tussen. De oogst is dan perfect en de smaken zijn optimaal. Zo’n jaar wordt uitgeroepen tot Vintage portjaar. Vintage port heeft een relatief korte rijpingstijd in vaten, maar rijpt vervolgens verder in de fles. Deze port is eigenlijk de Rolls Royce onder de portwijnen, en zit daardoor in een hogere prijsklasse. Een bijzondere, exclusieve en dure port, die binnen twee dagen gedronken moet worden nadat de fles is geopend (en gedecanteerd).
Sorteer op
Sorteer op
© 2021 - 2023 Wijnhoeve Heeze | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.