« Jaarlijkse traditie op 19 November, Beaujolais Primeur est Arrivé.»

Gepubliceerd op 20-11-2020

Vandaag is het wereldwijd Beaujolais Nouveau jour, maar wat is dat nu precies? Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk, die deels valt in de wijnstreek Bourgogne. Er komt een wijn vandaan die vanaf de jaren tachtig mateloos populair is.

Het gaat om een lichte rode wijn, die wordt gemaakt van het druivenras 'Gamay noir'. Naar oude traditie worden de druiven worden in September aan het einde van de nacht geoogst, omdat het dan koeler is en de druiven een soepelere wijn opleveren.

Liefhebbers kijken elk jaar uit naar de derde donderdag van november, want dan komt de nieuwe lichting Beaujolais (de Beaujolais Primeur, het laatste woord staat voor 'eerste pluk') op de markt. Het betreft dus een piepjonge wijn, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt. Hij mag een maand Primeur worden genoemd, daarna valt ie gewoon onder de Vins Nouveau.

Vanwaar dan die opwinding? Het is een beetje marketing, maar ook traditie. In de 19de eeuw was voor gewone mensen vanaf Mei, Juni geen wijn meer te krijgen. Beperkte houdbaarheid zorgde ervoor dat ie gewoon voor de zomer op moest. Na een wijnloze zomer was de opwinding dan ook vrij groot als de Beaujolais als eerste wijn van het nieuwe seizoen kon worden opengetrokken. Tegenwoordig is de houdbaarheid van wijn enorm verbeterd, zodat er nu jaarrond wijn is.

Wij hebben gekozen voor de Beaujolais Primeur van Domaine des Nugues. Een flesje kost bij ons € 9,95. Mijn advies is om ‘m licht gekoeld te serveren. Het is dan ook geen bewaarwijn, hij smaakt lekker bij charcuterie, vis, paté, kaasjes en andere lekkere dingen in de categorie chique vette hap. Bij een frietje doet ie het ook goed.

Benieuwd geworden naar de smaak van deze wijnen, kom dan vanaf vandaag even binnen lopen.

485179A4-CA0B-46F9-9D9A-0FB835BF7A61-1605855817.jpeg
4DA2FFF8-3EA0-4578-8D95-4486B4E01BC4-1605855819.jpeg
83B103E8-E2EE-40FD-9EC9-559B749ED7D5-1605855820.jpeg